KİT'lere profesyonel yönetim kurulu gelecek
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KİT'lerde şeffaflığı esas alan reform çalışmalarında ilk aşamanın tamamlandığını açıkladı. İSO 500 Büyük Sanayi...
Geçtiğimiz günlerde valilere hitap ettiği konuşmasında kamudaki tasarruf ihtiyacına dikkat çeken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu kez de Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ile ilgili reform gerekliliğine yönelik önemli bilgiler verdi. Bakan Şimşek, KİT’lerde şeffaflığı ve hesap verilebilirliği artırmak için iki ayaklı bir reform çalışması başlattıklarını söyledi. Reform sürecinin ilk aşamasını tamamladıklarını anlatan Şimşek, çalışmaların sıkça dile getirdikleri tasarruf tedbirleriyle uyumlu olduğuna vurgu yaparak, “Mali disiplin konusundaki duruşumuz net” mesajı verdi.
REFORM EKK’YA SUNULDU
Bakan Şimşek, merkezi yönetimin kontrolü altında19 KİT bulunduğunu belirtti; KİT’lerin ekonomideki paylarına ilişkin bilgiler verdi. Şimşek’in verdiği bilgilere göre İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) son açıkladığı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde sekiz KİT yer alıyor. KİT’lerin GSYH’nin yüzde 7.4’ünü, kamu yatırımlarının ise yüzde 24’ünü oluşturduğuna dikkati çeken Mehmet Şimşek, kamu istihdamının ise yüzde 2’sinin KİT’lerden geldiğini dile getirdi.
Şimşek özellikle enerji, ulaştırma ve tarım gibi kritik sektörlerde ülke ekonomisinde önemli yere sahip olan KİT’lerin kamu mali yönetimi reformlarının odağında olduğunu söyledi. 2024’te merkezi yönetim bütçesinden yapılacak transferlerin yüzde 6.2’sini oluşturan KİT’lerde reform yapmanın önemine vurgu yaparak, çalışmayı Orta Vadeli Program’a (OVP) dahil ettiklerini bildirdi.
Mevcut düzenlemenin ticari esasları tam olarak karşılamadığını, bu nedenle yeni düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu kaydeden Şimşek, reformun iki kısımdan oluştuğunu söyledi. Şimşek, “KİT’lerde şeffaflığı ve hesap verilebilirliği artırmak için başlattığımız bu reform çalışmalarımızın ilk aşamasını tamamladık ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na çalışmalarımızı sunduk” dedi.
ULUSLARARASI NORMLARA UYGUN
KİT’lerin yönetim kurullarının daha profesyonel hale getirileceğine vurgulayan Şimşek, satın alma usullerinin kurumsal yönetim ilkeleri, verimlilik ve kârlılık ekseninde yeniden düzenleneceğine de dikkati çekti. Şimşek, çalışmayı KİT’lerin uluslararası alanda kabul görmüş şeffaflık standartlarına uyması ve hesap verebilirliklerini güçlendirmek için yaptıklarını ifade ederek, “Bu reformla birlikte, kamu iktisadi teşebbüslerimizi dünya uygulamalarına yaklaştıracağız” diye konuştu. Böylece KİT yönetişimini uluslararası normlara uygun hale getireceklerini anlatan Şimşek, şöyle devam etti: “Reform çalışmalarımız tasarruf tedbirimizle uyumlu. Harcamalarımızı verimli bir şekilde yönetiyoruz. Etkin kullanılan kamu kaynaklarıyla mali disiplinimiz güçleniyor. Mali disiplin konusundaki duruşumuz net. Para ile maliye politikası arasındaki uyumu pekiştiriyoruz. Attığımız adımlar ve aldığımız kararlar göstergelere de yansıyor. Göstergelerde kalıcı bozulmalara geçit vermemek için gerekli tedbirleri aldık, almaya da devam edeceğiz.”
RAKAMLARLA KİT’LER
KİT’lerin 2023 kamu bütçesinden aldığı pay 163.4 milyar TL
Merkezi yönetim kontrolündeki KİT sayısı 19
İSO 500’deki KİT sayısı 8
KİT’lerin GSYH’daki payı Yüzde 7.4
KİT’lerin kamu yatırımlarındaki payı yüzde 24
KİT’lerin istihdamdaki payı yüzde 2