ATO'dan KDV mevzuatının güncellenmesi talebi
Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, KDV mevzuatının güncel ve ihtiyaçlara cevap verir yeterlilikte olmadığını kaydederek 'Aynı sektörde birden fazla KDV oranının uygulanması, karmaşaya yol açıyor. KDV mevzuatı güncellenmeli ve sektörlerde tek oranlı KDV uygulamasına geçilmeli' dedi
ATO Başkanı Gürsel Baran ve beraberindeki heyet Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı İsmail İlhan Hatipoğlu’nu makamında ziyaret etti.
Ziyarette konuşan Baran, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Bakan Yardımcılarına, reel sektörün sorunlarıyla yakından ilgilenmeleri, sadece vergi gelirleriyle değil, vergi veren kesimin sorunlarının çözümü konusunda da çalışmalar yapmaları nedeniyle teşekkür etti. Üyelerinin daha etkin ve verimli faaliyet yürütmesi için önündeki engelleri kaldırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Baran, sorunların büyük bölümünün KDV mevzuatının güncel ve ihtiyaca cevap verir yeterlilikte olmamasından kaynaklandığını söyledi. Baran, “Aynı sektörde birden fazla KDV oranının uygulanması, karmaşaya yol açıyor. KDV mevzuatı güncellenmeli ve sektörlerde tek oranlı KDV uygulamasına geçilmeli” dedi.
İş dünyasının gündeminde bulunan konulara da değinen Baran, istihdama ilişkin sorunların öne çıktığını kaydetti. Baran, “Kamunun istihdama ilişkin politikaları özel sektör için rekabet sorunu ortaya çıkarmayacak şekilde uygulanmalı” diye konuştu.
Baran ve beraberindeki heyetin Bakan Yardımcısı Hatipoğlu’na ilettiği sorunlar şunlar:
KDV oranlarının tek olarak uygulanması
İnşaat, turizm ve yeme-içme gibi sektörlerde alım ve satımlarda farklı KDV oranı uygulamasına son verilerek, tek oranlı KDV uygulamasına geçilmesi ve böylelikle iş yapma ortamının iyileşmesinin sağlanması.
Enflasyon muhasebesi
2023 ve 2024 yılları için uygulaması zorunlu hale gelen enflasyon muhasebesinin, mevcut ekonomik koşullar, mali müşavirlerin hazırlık açısından süre yetersizliği gibi nedenler dikkate alınarak, 2024, 2025 ve 2026 hesap dönemleri için ihtiyari veya vergisiz hale getirilmesi, bilanço ve ciro büyüklükleri belirlenerek belirli işletme gruplarının istisna tutulması.
İşyeri kira artış oranları
Enflasyon ve dövizdeki artışın yanı sıra deprem sonrası göç alması nedeniyle Ankara’da astronomik seviyede yükselme gösteren iş yeri kiralarında artışın, aynen konutlarda olduğu gibi sınırlandırılması.
KDV tevkifatı
Fiyatların yüksek olduğu demir çelik sektöründe, 1 No’lu KDV Tebliği uyarınca alınacak KDV tevkifatının, 2 No’lu KDV Tebliği uyarınca mahsup edilememesi ve bu durumun firmalara ekstra yük getirmesi nedeniyle 2 No’lu KDV Tebliği’nden kaynaklanan borcun 1 No’lu KDV Tebliği uyarınca mahsup edilmesinin sağlanması.
Ayrıca, 2024 yılı için 6.900 TL olan KDV tevkifatı makbuz düzenleme alt sınırının 25.000 TL’ye yükseltilmesi ve KDV tevfikatı doğuran alışverişlerde sorumlu sıfatıyla KDV’yi beyan etmeyen alıcının, beyanname süresinden sonra sistemsel olarak kontrol ve tespit edilmesinin sağlanması.
Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz (Yazar Kasa) kullanma zorunluluğu
Vergi Usul Kanunu Tebliği ile 1 Temmuz 2024 tarihine kadar değiştirilmesi zorunlu olan Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazların değişiminin maliyet artışı oluşturması ve temin edilip kullanılmasının uzun bir prosedür gerektirmesi nedeniyle kısa sürede gerçekleştirmenin zorlukları dikkate alınarak, söz konusu sürenin uzatılması
Özel okul ve kursların işletme ruhsatnamelerinden her yıl harç alınması
Okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim, özel eğitim okulları ile çeşitli kurslar, motorlu taşıt sürücüleri kursları, hizmet içi eğitim merkezleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, sosyal etkinlik merkezleri, mesleki eğitim merkezleri ile benzeri özel öğretim kurumlarından, yeniden değerleme oranında artırılarak her yıl tahsil edilen maktu ruhsat harçlarının sadece açılışta bir defaya mahsus alınması.